De största festivalerna

Det finns naturligtvis några klassiker bland festivalerna. Följande är fyra av de största och mest välbesökta svenska festivalerna.

1. Roskilde

Visst, Roskilde är inte en svensk festival. Men det går inte att ha en sådan här lista utan att inkludera denna stora klassiker. Festivalen har arrangerats sedan 1971 och här har ett flertal av världens mest välkända band gjort hyllade framträdanden. Roskilde lockar årligen runt 70 000 betalande gäster och stämningen är alltid på topp. Aktuella för 2013 är bland andra Metallica, Kraftwerk, The National och Rihanna.

2. Sweden Rock

Detta hårdrockens Mecka har drygt 30 000 besökare varje år och var under fler år den största festivalen i Sverige. Sedan 1992 hålls festivalen varje år i början av juni. Här kan morföräldrar se storheter från 70-talet medan barnbarnen kollar in det senaste som den moderna metalscenen har att erbjuda. 2013 spelade bland andra Kiss, Europe, Rush, Paradise Lost och At the Gates på Sweden Rock.

3. Way Out West

Sedan 2007 pågår Göteborgsfestivalen Way Out West varje år under tre dagar i augusti. På tre större scener i Slottsskogen samt på en rad andra scener runtom i staden kan man se framträdanden från de artister som är allra mest i ropet. Way Out West har de senaste åren satsat på att vara miljövänliga och bara erbjuda vegetarisk mat på festivalområdet. Under 2013 kommer Alicia Keys, The Knife, Kendrick Lamar och Neil Young & Crazy Horse att uppträda på festivalen.

4. Storsjöyran

Storsjöyran har funnits sedan 1963 och är därmed en av de älsdsta stadsfestivalerna i landet. Under två dagar i juli fylls Östersund av festivalbesökare. 2009 besökte hela 58 000 personer festivalen, varav hälften av dem löste inträde den dag då Lady Gaga uppträdde. 2013 års upplaga kommer att se uppträdanden från Alice Cooper, Bad Religion, In Flames, Ulf Lundell och Darin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Musikfestival.nu